دانشکده پزشکی

(دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی)
برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید

گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه

تاریخچه گروه :

دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1365 از دانشگاه ارومیه جدا شده است. اولین عضو هیات علمی رشته اپیدمیولوژی قبل از ایجاد گروه، اقای دکتر سالاری بودند که ایشان در حال حاضر با درجه دانشیاری بازنشسته شدند . آقای دکتر قره آغاجی متخصص آمار زیستی بعنوان اولین فرد با تخصص آمارزیستی در سال 1376 جذب دانشگاه شدند و محل استقرار اعضاء قبل از ایجاد گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی  در گروه پزشکی اجتماعی دانشکده پزشکی بوده است. گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از سال 1386 با پذیرش اولین دوره دانشجو ارشد اپیدمیولوژی در داخل گروه پزشکی اجتماعی تشکیل شد. دکتر قره آغاجی اولین مدیر گروه آمارزیستی در سال1387 جهت سازماندهی و استقلال گروه منصوب شدند که همزمان مدیر گروه پزشکی اجتماعی نیز بودند.در سال 1391با پیوستن آقای دکتر خلخالی متخصص آمار زیستی و انتخاب ایشان به عنوان مدیر گروه از گروه پزشکی اجتماعی منفک و بصورت گروه مستقل در دانشکده پزشکی شروع به فعالیت نموده است. آقای دکتر انتظار مهدی متخصص اپیدمیولوژی بعنوان اولین فرد در سال 1394 با گروه همکاری خود را آغاز نموده است. بعد از ان با جذب چندین همکار اپیدمیولوی و آمارزیستی این گروه در حال حاضر  یکی از قوی ترین گروه های دانشکده پزشکی می باشد. که در تدریس تمام دروس آمارزیستی، روش تحقیق و اپیدمیولوژی با تمامی دانشکده ها همکاری دارد و در دانشکده پزشکی با وجود 8 رشته کارشناسی ارشد و 3 رشته ph.D با ارائه و تدریس حداقل 20 واحد در طول هر ترم در دانشکده پزشکی بیشترین همکاری در تدریس واحد های تئوری و عملی را دارد.

رسالت و اهداف گروه :

قرن اخیر شاهد تغییر عمده در الگوی سلامت جامعه بوده است. این تغییر در الگوی تولد و مرگ در جامعه و تغییر هرم سنی، تغییر در امید به زندگی و الگوی بیماریهای شایع در جامعه واضح است. تغییر در بیماریهای شایع از بیماریهای عفونی مثل وبا و سل به سمت بیماریهای قلبی عروقی، سرطان و اختلالات متابولیک و مدل علیتی بیماریهای جدید به علاوه توجه جدی‌تر به اندازه گیری نقش عوامل محیطی، شغلی و روانی در سلامت جامعه، تحرک جدیدی را در این رشته ایجاد کرد و زمینه‌های جدید توجه و تحقیق در سلامت جامعه و علل مؤثر بر آن را فراهم آورد. زمینه‌های جدید در رشته های ملکولی و ژنتیک محصول گرایش جدید به بررسی علت بیماریها و نیز پیشرفتهای تکنولوژیک سالیان اخیر می‌باشد. مهمترین نقش گروه آمارزیستی و اپیدمیولوژی ، تحلیل داده‌های و ارزشیابی و پایش برنامه‌های و نیز تعیین هزینه فایده برنامه‌های سلامتی می باشد. در این راستا این رشته، با کمک به انتخاب بهترین روشها برای ارتقاء سلامت جامعه و بهینه کردن هزینه در سطوح و برنامه‌های مختلف سلامتی، ایفای نقش زیر ساختاری نظام سلامت را در توسعه اقتصادی اجتماعی جامعه را برعهده دارد.

هدف اصلی گروه آمارزیستی و اپیدمیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه مقابله با عمده‌ترین چالش­های بهداشت عمومی پیش‌رو و ارتقای سلامت جامعه است. بر این اساس رسالت گروه آمارزیستی و اپیدمیولوژی حول سه حوزه آموزش، پژوهش و خدمات در جهت دستیابی به عدالت و سلامت جامعه قرار دارد. دو رشته "اپیدمیولوژی" و "آمار زیستی" هر دو رشته های مهمی در علوم سلامت عمومی و پزشکی هستند و ارائه همزمان دو رشته‌ی اپیدمیولوژی و آمار زیستی در این گروه، یکی از نقاط قوت آن است، چرا که این امر موجب تقویت هر یک از این دو رشته توسط دیگری و در نتیجه، هم افزایی آن‌ها گشته است.

رسالت گروه آمارزیستی و اپیدمیولوژی در زمینه آموزش تربیت نیروی متخصص و کارآمد با توانایی علمی کافی در زمینه اپیدمیولوژی و کنترل بیماری‌ها از طریق برنامه‌های عالی کارشناسی ارشد و آموزش سایر دانشجویان در دوره­های کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترای عمومی و تخصصی در موضوع‌های اپیدمیولوژیک، تحلیل داده های بهداشتی ، ارائه مدل های آماری مناسب جهت پیش بینی و کنترل بیماری ها و رویکردهای استفاده از این مهارت­ها برای جستجوی راه حل­‌هایی برای بهبود و ارتقای سلامت جامعه است. دانش‌­آموختگان رشته اپیدمیولوژی باید بتوانند در زمینه روش­‌شناسی پژوهشی، کاربرد مناسب روش‌­های آماری و نحوه بررسی مشکلات سلامتی جامعه، بررسی و کنترل اپیدمی‌ها به‌صورت تخصصی اظهار نظر نمایند. به‌طور طبیعی قسمتی از این نیازها از طریق واحدهای درسی و قسمتی دیگر از طریق  ژورنال کلاب، سمینار و کارگاه‌­های آموزشی قابل دستیابی می باشد.

رسالت گروه آمارزیستی و اپیدمیولوژی در زمینه پژوهش مطالعه توزیع، رخداد بیماری و عوامل خطر بیماری­‌ها  (واگیر و غیرواگیر) در جمعیت‌های انسانی با حفظ برنامه‌های تحقیقاتی میان رشته‌­ای قوی و متنوع با اعضای هیات علمی برجسته دانشکده، دانشگاه و دانشجویان و ارایه راه‌کارهای عملی برای ارتقای سلامت عمومی جامعه در سطح کشوری و استانی می باشد. دانش‌آموختگان رشته اپیدمیولوژی باید قابلیت فعالیت به‌عنوان یک پژوهشگر مستقل را داشته و بتوانند در اجرای مراحل مختلف پژوهش شامل طراحی، جمع‌آوری داده، آنالیز و گزارش‌دهی در حیطه های بالینی و اجتماعی نقش موثری داشته باشند. این گروه مشاور و راهنمایی تعداد زیادی از پایان نامه های دانشجویان کارشناسی ارشد ، پزشکی عمومی و تخصص همکاری موثری دارد. اعضا هیات علمی گروه با حضور فعال در مراکز تحقیقاتی و حضور در بیمارستان های تابعه نسبت به مشاوره و همکاری با پایان نامه و طرح های تحقیقاتی دانشجویان و همکاران را به نحو احسن انجام می دهد.

اهداف :

- تربیت نیروی انسانی کارآمد برای تدریس و تحقیق در دانشگاه­‌ها، مراکز تحقیقاتی و مؤسسات آموزشی و پژوهشی در سطح کارشناسی ارشد.

- انجام تحقیقات تخصصی و کاربردی برای بررسی توزیع و عوامل خطر مشکلات مرتبط با سلامتی در جمعیت‌های انسانی و جامعه برای حل و کنترل مشکلات سلامتی.

- جذب هیات علمی تخصصی در گروه و مراکز تحقیقاتی در جهت ارتقا توانمندی­‌های پژوهشی و آموزشی  گروه اپیدمیولوژی.

- برگزاری سمینارها و کارگاه‌­های تخصصی در زمینه روش‌­های بدیع اپیدمیولوژی برای ارتقا توانمندی­‌های گروه و به‌کارگیری مهارت­‌های گروه برای آموزش و انتقال مفاهیم اپیدمیولوژی به سایر محققان  و دانشجویان.

فراهم‌سازی زمینه و بستر مناسب و عادلانه برای پژوهشگران و دانشجویان برای همکاری با مراکز تحقیقاتی 

- بر عهده گرفتن راهنمائی محققین و دانشجویان از سایر دانشکده­‌ها، موسسات و دانشگاه‌های کشور برای انجام پژوهش‌های کاربردی.

 

تنظیمات قالب